KAYSERİ / MELİKGAZİ - ŞEHİT BÜLENT DOĞAN İLKOKULU

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

ŞEHİT BÜLENT DOĞAN İLKOKULU  23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’ NIN 104. YILI  KUTLAMALARI   KONUŞMA  METNİ

Saygıdeğer meslektaşlarım, değerli veliler, sevgili çocuklar!

TBMM ‘nin açılışının 104. yıldönümünü kutlamakta olduğumuz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun.

TBMM Atatürk’ün başkanlığında 23 Nisan1920’de Ankara ‘da toplandı. Milli Egemenliğin temellerinin atıldığı bu günde coşkuluyuz,sevinçliyiz mutluyuz...

23 Nisan 1920 ‘den öcesine  baktığımızda ekonomik ve sosyal durumumuzun iyi olmadığını ,ülkemizin düşmanlar tarafından paylaşılmış olduğunu  görüyoruz... Bu içinde bulunulan kötü duruma “ DUR  “ demenin zamanının geldiğini bilen Mustafa Kemal 16 Mayıs 1919 ‘da İstanbul” dan hareket ederek  19 Mayıs 1919 “da Samsun “a ulaşmış Kurtuluş Savaşını başlatmıştır.

“Ben 1919 yılının Mayısında Samsun’a çıktığım gün ,elimde hiçbir maddi güç yoktu . Yalnız Türk Milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek manevi bir kuvvet vardı.” Diyen Atatürk;

22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi

23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi

4  Eylül 1919 Sivas Kongresi ni  yaptı.Bu toplantılarda halkın bu savaşa topyekün katılması benimsendi. Anadolu’nun dört bir yanından gelen milletin temsilcileri 23 Nisan 1920 ‘de Ankara’da toplandı, Meclis açıldı Kurtuluş savaşımız başlatıldı ve düşmanlar yurttan atıldı.

Türk  milleti  104 yıl önce nasıl dimdik ayakta durduysa, bugün yine o ruh ve güçle ayakta duracaktır.

İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy ne güzel söylemiş;

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.

Şair Arif  Nihat Asya ‘nın dediği gibi

Sahipsiz vatanın batması haktır.

Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.

En iyi günlerin bütün milletimizin olması ,birlik, beraberlik, hoşgörü dayanışma ve kardeşlik içerisinde, bayramınızı kutlarım.

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN..

Mustafa USLU